Ara

21 Nisan 2015 Salı

Program Yapma

Arkadaşlar biz Lightkod Yazılım olarak sürekli kendi bilgi birikimimizi artırıyoruz ve kendi teknolojilerimizi geliştiriyoruz.
Bu çalışmalardan biri de geliştirdiğimiz Program Maker yazılımıdır. Bu programla herkes kolayca kod yazmadan da kendi programlarını yapabilecek. Programlamaya giriş yapmak, windows programlamaya yeni başlayan arkadaşlar için gerçekten bulunması zor bir nimet diyebilirim. Öğrencilerin de programlama konusunda daha kolay öğreneceğini ve daha kolay çalışabileceğini söylemeliyim.

Peki Program Maker sadece yeni başlayanlar ya da programlamayı öğrenmek isteyenler için mi tasarlandı? Kesinlikle hayır çünkü Program Makerın amacı ister profesyonel olsun ister yeni başlayan amatör geliştiriciler olsun kişinin işini kolaylaştırmak ve yapılabilecek hataları en aza indirirerek hatta 0 hatalı olarak bir programın üretilme sürecini kısaltmaktadır, kolaylaştırmakdır.
Bu yazımızda Program Maker a bir giriş yapıyor olacağız ve en basit haliyle bir fikri nasıl programa dönüştüreceğimizi göreceğiz.
Bundan sonraki makalelelerimiz de de daha karmaşık ve daha profesyonel programların nasıl yapıldığını işliyor olacağız.
Program Maker ile windows ta çalışan programlar yapabilirsiniz ve yapabileceğiniz program türleri belirlidir.
Yani şöyle Program Maker ile bir oyun programı, müzik çalar programı, video kayıt veya video düzenleme programı yapamazsınız.
Program Maker ile kayıt ekleme, silme, güncelleme işlemlerinin yapıldığı ve kayıt girişine sahip veritabanı programları yapabilirsiniz.
Mesela bunlara örnek olarak adres defteri programı, ziyaretçi kayıt programı, veresiye takip progamı, stok takip programı vb programlar yapabilirsiniz.
Şimdi başlamadan önce programımızı şu adresten indirip kurunuz.
Programı ilk açtığınızda sizden lisans ister eğer programınız tam sürüm ise lisans kodunu girip programı aktifleştirebilirsiniz.
Ya da Demo seçeneğine tıklayarak şimdi yapacağımız örnek projeyi de demo sürüm kullanarak yapabilirsiniz.
Hatırlatma demo sürüm programda en fazla 4 adet alan tanımlayabilir ve 2 adet pencere oluşturabilirsiniz. Tam sürümde ise sınırsızdır, kısıtlama yoktur.

Yukarıda ki resim programı açtığınızda karşınıza gelecek olan penceredir. Bu hoş geldiniz penceresinden daha önce yaptığınız bir projeyi açabilir veya yeni bir proje oluşturabilirsiniz.
Herhangi bir şey yapmadan önce nasıl bir program yapacağımızı düşünüp ondan sonra proje oluşturmalıyız. Ben örnek olması açısından Rehber programı yapmayı uygun gördüm.
Bu çoğumuza göre oldukça basit kaçabilir fakat  başlangıç için iyi bir örnektir. Sonraki makalelerimde daha karmaşık ve profesyonel uygulamalar geliştireceğiz.
Yeni proje oluşturmak için Yeni Proje linkine tıklayın.
Aşağıdaki resimde proje oluşturma penceresi karşınıza çıkacaktır. Buraya proje ismini girerken Türkçe karakter, noktalama işaretleri ve boşluk yazmadan giriniz yoksa yaptığınız program derlenemez.

Biz bu yazım işlerini daha kolay hatırlatmak için basit bir yöntem geliştirdik.
Eğer başında * işareti bulunan bir yer varsa buraya yukarıdaki kurala göre veri girin.
Diğer bölümlerde istediğiniz şekilde veri girebilirsiniz.
Projemizi oluşturduktan sonra program ana menüsünde bulunana VeriTabanı butonuna tıklayın(Soldan ikinci).
Aşağıdaki resimde yapacağınız programın veritabanını tanımlıyorsunuz. Eğer veritabanı konusunda bir fikriniz yoksa bilmiyorum geç butonuna basarak bu aşamayı Program Makerın otomatik yapmasını sağlayabilir ve bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Ya da yine aynı şekilde bu penceredeki ayarlarda bir değişiklik yapmadan geçmek isterseniz Devam butonuna basarakta bu aşamayı geçebilirsiniz.
Bu pencerede 3 adet veritabanı sisteminin desteklendiğini görüyoruz.
MS ACCESS bildiğiniz üzere eğer daha önce c# ile veya vb.net ile bir program geliştirdiyseniz bize öğretilen ilk veritabanı sistemlerinden biridir ve nasıl bağlantı kurulup sorgu çalıştırılacağınız biliriz. Nerede ve nasıl kullanıldığını biliriz bilmeyenler için ms access veritabanı daha çok kurulduğu bilgisayarda çalışan internetten paylaşımlı olarak kullanılmayan ya da  bu şekilde kullanılmaya çok uyugun görünmeyen bir veritabanıdır.
Biz ilk projemizde bu veritabanını kullanacağız. Diğer iki veritabanı sistemi ise internetten kullanılabilen ve internetten bağlantı kurulup sorgu çalıştırılabilen veritabanı sistemleridir.
Bu pencerede bağlantı testi butonuna tıklayarak kullandığınız veritanabanı ile bir bağlantı sorunu olup olmadığını görebilirsiniz.
Çok pencereli bir program yapıyorsanız dikkat etmeniz gereken nokta şudur. Aynı veritabanı içinde aynı isimde birden fazla tablo bulunamaz. Yani iki adet kitaplar isimli tablo bulunamaz her tablonun ismi farklı olmak zorundadır. Bunu dikkata alarak program geliştirmeniz önerilir.
Eğer zaten tek pencereli program geliştiriyorsanız örneğimizde olduğu gibi veritabanında bir tablo bulunacağı için sıkıntı çıkmaz.
Gerekli bilgileri girdikten sonra ya da bu aşamayı geçtikten sonra aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi tablo tasarım penceresi karşımıza çıkmaktadır. Bu aşama da veritabanına kaydetmek istediğimiz ya da kaydını tutmak istediğimiz bilgileri giriyoruz.

Alan adı kısmı veritabanında bulunan ve programın kullanacağı değer olacağı için bizim görebileceğimiz bir yerde olmayacaktır. Yaptığımız programı kullanırken bu alanı göremeyiz zaten başında * işareti olduğunu görüyoruz. Bu alana kurala uygun  değer girmeliyiz. Yani kişi adı şeklinde değil de kisi_adi şeklinde değer yazmamız gerekiyor.
Görünen ad kısmı ise burası yaptığımız programı kullanırken bizim göreceğimiz yerde olacaktır.
Yani program arayüzünde görünecek kısım burasıdır. Buraya istediğimiz şekilde değer girebiliriz.
Alan türü ise bu alana hangi tür de veri kaydedileceğini belirleyeceğimiz kısımdır.
MS Access alan türlerine benzer alan türleri bulunmaktadır.
Bunları kısaca açıklamak gerekirse;
Metin: Bu alan türünü seçtiğimizde kısa metinsel ifadeleri kaydedebiliriz. Maksimum karakter sayısı 255 tir. Program Maker varsayılan 50 karakter olarak ayarlamıştır. Siz isterseniz değiştirebilirsiniz. Bu alana isim, soy isim, telefon numarası, mail adresi gibi kısa değerler girilebilir.
Not: Bu alan türünü seçtiğimizde Açıklama, Özet, Makale, Adres, hikaye gibi uzun metinsel ifadeleri kaydedebiliriz.
Sayı: Bu alan türünü seçtiğimizde sayısal değerlerin girilmesini sağlarız ve istersek matematiksel işlemler yaptırabiliriz.
Tarih/Saat: Bu alan türünü seçtiğimizde tarihsel verilerin girişini yapabiliriz. Örnek olarak doğum tarihi, başlangıç tarihi, üretim tarihi gibi örnek verilebilir.
Otomatik Artan Sayı: Bu alan türünü seçtiğimizde bu alana kayıt giremeyiz. Her kayıt eklediğimizde 1 den başlar ve artmaya devam eder.
Resim: Bu alana fotoğraf, resim gibi grafiksel verilerin kaydedilmesini sağlar.
Bu aşamaya kadar tek pencereli bir proje oluşturduk. Bundan sonra ne yapacağımızı biliyoruz.
Tek pencereli bir çok program örneği verilebilir. Ben kolay anlaşılması için rehber programı yapmayı doğru buldum. Program Maker da bir rehber programı yapacağız.
Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi gerekli bilgileri girdikten sonra bu pencerede yer alan Yeni Satır butonuna tıklayarak yeni bir kayıt alanı açabiliriz.

Bu aşamada ihtiyacımız olan kayıt bilgilerini programa giriyoruz eğer yanlış girdiğimiz bir alan olursa o satıra gelip gerekli değişikliği yapabiliriz ya da fazla girdiğimiz bir satır varsa o satırı işaretleyip bu penceredeki yukarıdaki menüden silebiliriz.

Tasarımımızın son hali yukarıdaki resimde göründüğü gibi olacaktır.
İşte işimiz bitti şimdi yapmamız gereken tek şey programı kayededip çalıştırmak.
Bunun için Program ana menüsünde bulunan Kaydet butonuna basıyoruz daha sonra Çalıştır butonuna tıklayıp programımızı derleyip çalıştırıyoruz. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi yaptığımız programın oluşturulduğunu ve karşımızda durduğunu büyük bir gururla seyredeceğiz.

Şimdi bu aşamaya kadar programımızı tasarladık ve çalıştırdık. İsterseniz bu aşamadan sonra Program Makerı kapatabilirsiniz. Yaptığımız programı nasıl kullanacağımıza bakalım.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi bilgi giriş kutularına gerekli bilgileri girdikten sonra program menüsünde bulunan kaydet butonuna tıklayarak kayıt ekleyebiliriz. Kayıt silmek istersek listeden ilgili kaydı seçip program menüsünde bulunan Sil butonuna tıklayarak o kaydı silebiliriz. Herhangi bir kayıtta değişiklik yapmak için listede bulunan kaydı seçiyoruz sonra yukarıdaki kutularda gerekli değişiklikleri yapıp program menüsünde bulunan Düzelt butonuna tıklayarak değişikliği onaylıyoruz. Eğer listede kaydı bulmak zor ise yani listede yüzlerce hatta binlerce kayıt olabilir aradığımız kayda erişmek için Filtre İşlemleri bölümünden kaydımızı arayabiliriz.
Evet arkadaşlar gördüğünüz gibi hiç kod yazmadan kolayca bir program tasarladık. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere iyi programlamalar.

1 yorum:

  1. Merhaba ben ismail özel; Program Makerın yapımcısıyım makalemi yayınladığınız için teşekkür ederim yayınlarken kaynak belirteniz daha iyi olurdu ama önemli değil siz ve değerli okurlarınız programın son sürümünü aşağıdaki adresten indirebilirler.
    http://www.lightkod.com/urundetay.php?url=program-maker

    YanıtlaSil