Ara

21 Nisan 2015 Salı

Oyun Motoru Nedir ?

Oyun Motoru Nedir ?

Oyun motoru bilgisayarlarımıza kurduğumuz eğlence amaçlı programlar olan ''oyunların'' yapımına kolaylık katmaktadır . 




Teknik Bilgiler

Oyun motoru bir oyunun kalbidir .
(İlk olarak FPS oyunları ele alalım)
Bir FPS oyununda amaç karşı takımdaki oyuncuları oyunun bağlı olduğu moda uygun şekilde mağlup etmektir . Ama büyük bir zevkle oynadığınız bu oyunlar aslında çok karmaşık bir sisteme sahiptir . FPS oyunlarında en önemli şey kurşun ve HP arasındaki bağlantıdır . Bir silahın damage'si atıldığ uzaklığa göre değişiklik gösterebilir . Oyun motoru saniyede en az 50 veri tarayıp bunları aynı saniyede gerçekleştirmelidir . Yalnızca sizin değil diğer oyuncularında bilgilerini almaktadır . 
Bir merminin hızı , silahın özellikleri , silahın şekli , 3D grafikleri , ne kadar hasar alındığı , varsa ne kadar zırh puanı kaybedildiği . yürüme efekti , ses efekti , müzik efekti ve mapin şekli gibi tüm veriler saniyelik bir sürede işlenip size iletilmektedir . 

RPG türünde ise işler yine benzerdir . Kılıcın savrulması , okun yayından çıkması , silahların biçimleri , karakterlerin görünüşü , ses , müzik , 3D aygıtlar ve benzeri öğeler saniyeler içinde hazırlanmaktadır . 

Peki Ya Hazırlanmazsa Ne Olur ?

İşte bir oyuncunun en sinirine giden yere geldik . Bu gereksinimlerin saniyelik bir sürede hazırlanması gerektiğini söylemiştik eğer 1 saniye veya fazla gecikirse oyunda Duraksama dediğimiz ''LAG'' lar ortaya çıkar . Bunun nedeni arka planda çalışan ve sistemin okuma hızını yavaşlatan bir program olabilir veya sistemin gereksinimleri düşük olduğundan okuma hızı sade bir biçimde yavaş olabilir . Eğer oyundaki veri okuma 1 saniye gecikirse bunun kısa bir süre içinde devamı da gelebilir . Bunları engellemek için (Eğer RPG-FPS-TPS oynuyorsanız) bir süre olduğunuz yerde duraksamalısınız . 
Neden mi ?
Çünkü oyun hareket ettikçe sizin hareket ve görünürde olan 3D alan verilerini de okumak zorundadır .

Tarihe geçen bazı Oyun Motorları

Unreal Engine
Unity 3D
3D GameStudio
CryEngine 3
Frostbite Engine
OpenSceneGraph
M.U.G.E.N
RAGE


Bazı Türk Oyun Motorları

Actor
CPAGE
Yogurt3D
Zinek Engine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder