Ara

11 Ocak 2015 Pazar

WordPress Kurulumu

WordPress Kurulumu

Önce WordPress’in Türkiye resmi sitesinden wordpress’in Türkçe olarak son sürümünü indiriyoruz. tr.wordpress.org
İndirdiğiniz sıkıştırılmış dosyayı sağ tıklayarak bir klasöre açtıktan sonra içerisinde “wp-config-sample” adında bir dosya göreceksiniz. Bu dosyanın ismini “wp-config” olarak değiştiriyoruz. Ve sonra bu dosyaya sağ tıklayarak “birlikte aç” menüsünden not defterini kullanarak açıyoruz.


Tabi ki bilgisayarınızda dreamweaver programı varsa bu programı kullanarak açabilirsiniz. Fakat ben yeni başlayan kullanıcılarda bu programın olmadığını düşünerek not defteri ile açmanızı öneriyorum.
Eğer “birlikte aç” menüsünde “not defteri” uygulaması görünmüyorsa hemen altındaki “varsayılan program seç” bağlantısına tıklayarak diğer programlar bölümünden “not defteri” uygulamasını bulabilirsiniz.
Wp-config dosyası içerisinde değiştirmemiz gereken 3 yer var.
1.    Veritabanı ismi
2.    Veritabanı Kullanıcı adı
3.    Veritabanı parolası


Veri tabanı ismi bölümüne wordpress’in bağlanacağı veri tabanının ismini yazmamız gerekiyor. Fakat tabi ki önce bir veritabanı oluşturmamız lazım. Önce satın aldığınız hosting firmanızın kontrol paneline gidip “Mysql Database” bölümünden bir veritabanı oluşturun.

Veri tabanını oluşturduysanız “wp-config” dosyası içerisindeki “veritabanıisminiz” yazan yere yeni oluşturduğunuz veritabanı adını yazın.
Hemen altındaki “kullanıcıadınız” yazan bölüme hosting kontrol panelinize girerken kullandığınız kullanıcı adını yazacaksınız.
“parolanız” bölümüne ise, hosting kontrol panelinize girerken kullandığınız parolayı yazacaksınız.
Konfigürasyon dosyasında artık işimiz bitti. Kaydet’e tıklayarak kaydettikten sonra kapatıyoruz.

WordPress Dosyalarını Domain Kök Dizinine Yüklüyoruz.

Şimdi wordpress dosyalarını domain kök dizinine yükleyeceğiz. Bu işlem için Filezilla programını kullanacağız. Filezilla ücretsiz bir programdır. Google’da Filezilla yazdığınızda ilk sırada çıkan site resmi sitesidir. Buradan programı indirin ve kurun.
Kurulumu tamamladıktan sonra masaüstündeki ikondan tıklayarak programı açıyoruz. İlk olarak yukarıdaki “edit” menüsünden “settings” bölümüne tıklayarak açılan sayfadan solda “Language” kısmından programın dilini Türkçe yapıyoruz.
Ardından “Dosya” menüsünden “Site yöneticisi” ve açılan sayfada “yeni site” butonuna tıklayarak “Genel” sekmesinde, sitemizin kök dizinine bağlanmak için gerekli olan kullanıcı adı ve şifre gibi bilgileri gireceğiz.
Sunucu yazan yerin karşısındaki boşluğa başına ftp ekleyerek sitemizin adresini www koymadan yazıyoruz. Örnek: ftp.siteadresi.com gibi. “İletişim kuralı” ve “Şifreleme” ayarlarını hiç dokunmadan “Giriş Türü” kısmını “normal” seçeneğiyle değiştiriyoruz.
Daha sonra sizden kullanıcı adı ve şifreniz isteniyor. Kullanıcı adı bölümüne hosting kontrol panelinize girerken yazdığınız kullanıcı adını, şifre bölümüne ise hosting kontrol paneline girerken kullandığınız şifreyi yazacaksınız. Ve ardından “Tamam” butonuna basarak kaydediyoruz. Bu sayede her girişte tekrardan bu bilgileri girmek zorunda kalmayacağız. Sitenin kök dizinine giriş yapmak için “dosya” menüsünün hemen altındaki butonun kenarındaki aşağı ok işaretinden sitemize giriş yapabiliriz.
Giriş yaptığınızda orta bölümde “public_html” dosyasını göreceksiniz. İşte bu dosyanın içi sitenin kök dizinidir. WordPress dosyalarını bu dizine yükleyeceğiz. Fakat bazı hosting paketlerinde “public_html” klasörü olmayabilir. Bu aldığınız hosting paketinin özellikleri ile ilgilidir. Linux paket satın aldıysanız bu dizin “public_html” olarak görünür. Fakat Windows hosting almışsanız “httpdocs” klasörü aynı görevi üstlenmektedir. Yani sizde “public_html” klasörü yoksa,  wordpress dosyalarını “httpdocs” klasörüne yükleyeceksiniz.
Kök dizine girdikten sonra wordpress dosyalarını sürükle bırak yöntemiyle bu klasör içerisine gönderiyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir durum var. Bilgisayarınızdaki wordpress klasörünü topluca yüklemeyeceksiniz. WordPress klasörünün içine girerek tüm dosyaları seçip bu dosyaları yükleyeceksiniz. Bu işlem 5-10 dakika civarı sürebilir.
Yükleme işlemi bittiğinde internet tarayıcısından www.sitenizinadresi.com/wp-admin/install.php  adresine giriyoruz.
WordPress kurulumunun son aşamalarına geldik sayılır. Şimdi wordpress kurulumunun son ayarlarını yapacağız. Site başlığı bölümü, ana sayfanızın başlığı olacaktır. Google gibi arama motorları da ana sayfanız bir anahtar kelimede çıktığında bu başlık görünür. Ayrıca bu başlık SEO açısından da çok önemli ve kritik bir durumdadır.
1.    Öncelikle başlığınız sitenizin içeriğiyle tam uyumlu olması gerekir. Sitede hangi konuda içerikler oluşturacaksanız bu konu ile ilgili güzel bir başlık yazın. Site içeriği ve başlığınız tutarlı olmalıdır.
2.    Başlığınızda anahtar kelime kullanın. Google arama sonuçlarında hangi anahtar kelimelerle alakalı görünmek ve üst sıralara çıkmak istiyorsanız bu anahtar kelimeleri doğal şekilde başlıkta kullanın.
Kullanıcı adı bölümüne wordpress kontrol paneline girerken kullanacağınız bir kullanıcı ismi yazın. Bu bölüme kesinlikle “admin” yazmayın. Mutlaka değiştirin. Hemen altındaki yere parolanızı, ve altındaki boşluğa parolanızı tekrar yazacaksınız. Alttaki bölüme de e-posta adresinizi yazdıktan sonra “wordpress’i kur” butonuna tıklayarak kurulumu tamamlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder